Greseli care distrug relatiile de dragoste

Greseli care distrug relatiile de dragoste

Greseli care distrug relatiile de dragoste: sufoci partenerul, esti o persoana geloasa, posesiva, il controlezi, esti infidela, dai vina pe celalalt, iei decizii singura, nu comunici, nu te implici suficient.


La inceputul unei relatii, corpul are darul de a produce un hormon care stimuleaza sentimentele. Intr-o relatie, romantismul alias "dragostea" nu dureaza o vesnicie sau cel putin sentimentele de dragoste scad in intensitate odata cu trecerea timpului. Iata cateva sfaturi pe care este bine sa le retii:



Nu lua decizii in locul partenerului, luati-le impreuna

Chiar daca tereceti prin momente dificile, nu inselati partenerul

Aratati-i mult respect si veti primi respect


Nu sufocati partenerul, nu-l plictisi daca stii ca nu-i place ceva

Mai usor cu gelozia, cu posesivitatea. Nu controlati partenerul

Bucura-te de lucrurile simple si de micile atentii pe care ti le face

Nu incercati sa va schimbati unul pe altul, nu veti reusi

Nu mai dati vina pe celalalt cand intervine o problema in cuplu

Fii o persoana independenta si nu te mai baza mereu pe cel/cea de langa tine

Cunoaste-te pe tine insati, nu te subestima si nu-ti subestima partenerul


Fluturii in stomac, fiorii pe care ii simtim la vederea si la atingerea partenerului la inceputul unei relatii de iubire, dispar odata cu anii. Greseala care pandeste cel putin unul dintre partenerii cuplului consta in a-si cauta romantismul in alta parte. Statisticile arata ca disponibilitatea pentru aventuri extraconjugale creste o data cu durata casniciei. Dupa trei ani de mariaj au, in medie, aventuri 0,7 % dintre femei; dupa cinci ani – 2,8 %, iar dupa sapte ani – 5,1 %.


Psihologii neaga aceasta idee. Interesele comune sunt foarte importante in alegerea partenerului. E drept, un barbat timid si o femeie pasionala se pot completa perfect. Ca si optiunile politice diferite, care pot face existenta mai interesanta, daca nu mai tumultoasa. Dar, dupa cum arata un sondaj, 80 % dintre subiectii chestionati considera ca e nevoie de consens in problemele importante. Daca, spre exemplu, ea doreste sa lucreze, iar el se opune, relatia intra intr-o faza critica.


Nepotrivirea de caracter este, dupa adulter, alcoolism, violenta si disfunctii sexuale, al cincilea motiv de divort. Statistic, in Romania specialistii in terapia de cuplu estimeaza ca o relatie fericita, o casatorie dureaza in medie 10 ani.


Nu toate, dar multe femei se declara multumite in dormitor. Unul din drepturile castigate de miscarea femininista este constientizarea nevoii de satisfactie sexuala. Daca, pana in anii ’60, barbatilor le era aproape indiferent ce simt sotiile lor dupa o partida de amor, s-a ajuns ca, la sfarsitul mileniului trecut, tot mai multe femei sa-si exprime deschis nemultumirea fata de “prestatiile” partenerilor lor. Specialistii in psihologia cuplului indeamna toate femeile sa vorbeasca deschis despre sex cu iubitii lor si, mai ales, sa inceteze a mima placerea doar de dragul lor.


Studiindu-se evolutia a mii de cupluri, s-a ajuns la concluzia ca trainicia unei casatorii nu depinde de caracterul calm sau furtunos al acesteia. Important este ca armonia si discordia sa fie in echilibru.


Cantitativ, la 20 de certuri trebuie sa corespunda 100 de manifestari afectuoase (un sarut, un cuvant tandru, o vorba buna, o incurajare etc.). Exista cupluri care doresc in mod deosebit armonie, dar sunt si perechi care au nevoie de certuri pentru a da traiului in comun mai multa vivacitate… sau, poate, pentru ca le place sa-si sarbatoareasca impacarea.


Daca cei doi nu mai au chiar nici un limbaj comun si dragostea a disparut, urmeaza despartirea si divortul. Incheierea uneii relatii nu este "sfarsitul lumii". Orice femeie poate cunoaste usor un alt barbat. Numarul relatiilor care ajung la despartire fiind in crestere in zilele noastre, deseori se intampla ca ambii parteneri sa fie divortati.


Deoarece amandoi au trecut prin atatea, este de presupus ca greselile vietii in doi nu se vor mai repeta. Expertii contrazic si aceasta ultima idee. Insusi alegerea urmatorului partener poate fi o greseala; si asta, poate, pentru ca femeile cauta mereu acelasi tip de barbat, iar barbatii, acelasi tip de femeie ca la inceputul relatiei lor. Prima dragoste nu se uita niciodata. Invatand din experiente, greselile din relatia precedenta pot fi evitate.



Distribuie pe Facebook!